Для нас робота – принциповий фронт

Жодна країна світу не може стати успішною, якщо вона не буде давати належну освіту своїм громадянам.

Тоні Блер

Кожен із нас у щоденній практичній діяльності відчуває, що війна негативно змінила якість освітньої діяльності. Загалом, вона негативно вплинула на якість навчання, відобразилася на психоемоційному стані учасників освітнього процесу.

Рогатинський аграрний фаховий коледж – заклад фахової передвищої освіти аграрного спрямування, який здійснює підготовку молодших бакалаврів та кваліфікованих робітників, ефективно впроваджує дуальну форму здобуття освіти. Тісно співпрацюючи з роботодавцями, забезпечує проходження технологічної, переддипломної та виробничої практики на підприємствах України та за кордоном, а також сприяє їх працевлаштуванню після завершення навчання.

Із початку повномасштабного вторгнення росії на територію України дирекція, педагогічний, студентсько-учнівський колективи впевнено тримають освітянський фронт:

  • забезпечують надання якісних освітніх послуг за очною, дистанційною, змішаною формами навчання;
  • ефективно здійснюють позанавчальну діяльність у предметних гуртках, гуртках художньої творчості, спортивних секціях, клубах за інтересами;
  • підвищують свій інтелектуальний та фаховий рівень шляхом самоосвіти, участі у курсах підвищення кваліфікації, нарадах, семінарах, вебінарах, засіданнях творчих груп, організованих Міністерством освіти і науки України, Державною установою «Науково-методичний центр вищої та фахової перед вищої освіти», департаментом освіти і науки Івано-Франківської обласної військової адміністрації, методичним кабінетом коледжу; допомагають коштами Збройним силам України на:
  • придбання автомобілів, дронів, рацій, тепловізорів, спальних мішків, тактичних рюкзаків;
  • лікування захисників;
  • облаштування житла військовослужбовцям;
  • придбання теплих речей, засобів гігієни, продуктів харчування, смаколиків, виготовлення випічки;
  • плетіння маскувальних сіток, молитовних вервечок та ін.).

Адміністративна рада, психологічна служба  нашого навчального закладу проаналізувала проблемні моменти, що виникають практично щодня у  взаємодії дирекції, педагогів та здобувачів освіти, а саме:

  • різкі зміни у психологічному стані студентів і учнів;
  • подолання підвищеної тривожності, корегування емоційного та психологічного стану, підвищення рівня стресостійкості студентів, учнів, педагогів, працівників та ролі психологічної служби у вирішенні цих проблем;
  • підвищення ефективності освітнього процесу;
  • відсутність фінансових можливостей у дітей з малозабезпечених сімей для придбання гаджетів (за умови дистанційного навчання);
  • адаптація до освітнього середовища здобувачів освіти з числа внутрішньо переміщених осіб (у коледжі їх 19);
  • відсутність самодисципліни і мотивації в окремих здобувачів освіти;
  • зміни в контингенті учасників освітнього процесу (виїзд частини студентів та учнів за межі країни чи регіону);
  • втрати навчального часу через часті повітряні тривоги;
  • погіршення ментального та фізичного здоров’я, зниження рівня соціальної адаптації учасників освітнього процесу.

Основним завданням для керівника закладу фахової передвищої світи в умовах воєнного стану є гарантування безпеки та захисту здобувачів освіти, викладачів, персоналу в умовах виникнення надзвичайних ситуацій, військових дій та налагодження ефективного безперервного процесу навчання. Це і  облаштування укриття;  відпрацювання та дотримання алгоритму дій під час сигналу «Повітряна тривога»;   проведення інструктажів з техніки безпеки та надання   першої медичної  та психологічної допомоги; матеріально-технічне забезпечення освітньої діяльності в умовах дистанційного навчання.

Якість професійної підготовки здобувачів освіти в сьогоднішніх умовах залежить від багатьох чинників, а саме:

  • вибору оптимальної форми організації освітнього процесу;
  • рівня цифрової компетентності викладачів та майстрів виробничого навчання;
  • знання педагогіки та психології дитини;
  • безперервного професійного розвитку педагогічних працівників.

Для закладів фахової перед вищої освіти професійну підготовку відпрацювати в умовах дистанційного навчання достатньо складно. Тому важливим чинником забезпечення якісної підготовки в умовах воєнного стану є створення  оптимальних умов організації освітнього процесу за змішаною формою навчання.

Ці форми навчання потребують від педагогічних працівників високого рівня цифрової компетентності. Саме тому викладачі  коледжу володіють навичками роботи з цифровими ресурсами, мають ґрунтовні знання з педагогіки та психології.

 

Ми переживаємо важкі, тривожні часи, навчаємо та виховуємо в стресових умовах, проводжаємо в останню дорогу випускників, волонтеримо, допомагаємо Збройним Силам України.

Війна незабаром закінчиться. Перед  державою постане завдання відбудови України, стрімкого розвитку галузей економіки. А розвиток економіки держави неможливий без належного забезпечення підготовки висококваліфікованих фахівців-аграріїв.

Так, зараз нам важко, але ми справимося з усіма труднощами, бо, тримаючи освітній фронт, наближаємо перемогу.

Слава Україні! Героям Слава!

Технологічне відділення

РОГАТИНСЬКИЙ АГРАРНИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Освітньо-професійна програма відділення включає в себе понад 40 дисциплін

Martyshyn Ivan Volodymyrovych © 2024